Vogelwijk

Vogelwijk

Vogelwijk

De Vogelwijk is een kinderrijke, ruim opgezette woonwijk met luxe, grote woningen uit de jaren ‘20 en ‘30. Het hart van de wijk bestaat uit korte rijtjes woningen onder één kap en veel twee-onder-een-kapwoningen met grote tuinen. Aan de randen vind je enkele appartementen uit de wederopbouwtijd. De straten zijn rustig en groen en geven de wijk een luxe en dorps karakter. De wijk grenst aan een groot beschermd duingebied, Westduinpark, en aan sportpark Bosjes van Pex.

In de Vogelwijk vind je enkele winkels op het Mezenplein. De bewoners doen hun boodschappen veelal in de omgeving, zoals op de Goudsbloemlaan en de Fahrenheitstraat. De Frederik Hendriklaan – beter bekend als ‘De Fred’- ligt op 5 á 10 minuten fietsen. Dit is een van de meest sfeervolle winkelstraten van Nederland. Voor een hapje en drankje kun je goed terecht bij één van de strandtenten.

Bouwstijl: Nieuwe Haagse School

De Vogelwijk is tussen 1910 en 1960 aangelegd in de voormalige Segbroekpolder. De wijk is aangelegd als tuinwijk, met veel losstaande villa’s en hoogwaardige huizenblokken in expressieve baksteenarchitectuur. Rond de Kwartellaan, in het midden van de wijk, zijn in 1927-1928 86 woonhuizen gebouwd door architect A.J. Kropholler, die ook veel kerken en kloosters heeft gebouwd.

In 1944 werd deze wijk ontruimd en afgesloten. Sommige straten werden afgebroken. In het naoorlogse deel van de wijk staan duplexwoningen, waarvan de bedoeling was dat ze na het oplossen van de woningnood weer omgezet zouden worden in eengezinswoningen. Dat is nooit gebeurd. Op 14 februari 2002 kreeg deze wijk een status van gemeentelijk beschermd stadsgezicht.

woningaanbod Den Haag
afspraak Jongbloed Makelaars
haagse_buurten

Tips in de buurt

Lekkerste koffie in Vogelwijk:

Scholen in Vogelwijk