Marlot

Marlot

Marlot

Marlot is een compacte luxe woonbuurt met grote villa’s, twee-onder-een-kap woningen en een aantal appartementen. De woningen zijn overwegend ontworpen in de Nieuwe Haagse School stijl en geven de buurt een chique uitstraling. De straten zijn breed met groene voortuinen aan weerszijden en je ziet een sterke eenheid in de bebouwing.

Marlot is een zeer groen opgezette woonwijk zonder winkels en scholen. Vanuit de wijk loop je zo het groen in van het Haagse Bos of van park Marlot waar je kunt wandelen over bruggetjes en slingerende paden, spelen in de speeltuin of tennissen in Tennispark Marlot. Boodschapjes doen kan in winkelcentrum Mariahoeve of in de Theresiastraat in Bezuidenhout.

Bouwstijl: Nieuwe Haagse School

Het landgoed Marlot is in 1917 voor een miljoen gulden door de gemeente Den Haag aangekocht. Daarmee ging het proces van start dat zou leiden tot een van de meest homogene voorbeelden van de Nieuwe Haagse School. Van meet af aan wilde de gemeente er een luxe villawijk van maken, zoals eerder in Houtrust en Vogelwijk. Maar in genoemde wijken vond men achteraf de bebouwing te rommelig, te versnipperd. Marlot moest meer een esthetische eenheid gaan vormen. Aanvankelijk ging het om ongeveer een derde deel van Marlot, waarvoor drie architecten: Brandes, Verschoor en Hellendoorn, kant en klare villa’s ontwierpen. Het aantal gegadigden voor de ontwerpen van Co Brandes oversteeg die van de andere twee ontwerpers dermate, dat in 1925 werd besloten om Brandes de rest van het villapark te laten bouwen. Aan de Zijdelaan ligt nog wel een oude boerderij genaamd De Hoogwerf, die verbouwd is tot restaurant. Het gebouw, dat dateert uit de zeventiende eeuw, betreft een zogeheten krukhuisboerderij en geniet bescherming als Rijksmonument.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Marlot_(buurt_in_Den_Haag)

woningaanbod Den Haag
afspraak Jongbloed Makelaars
haagse_buurten

Tips in de buurt

Lekkerste koffie in Marlot:

Scholen in Marlot

Kinderen uit deze wijk kunnen kiezen voor onderwijs in de naastgelegen wijken; Wassenaar, Mariahoeve, Bezuidenhout en Benoordenhout.