Geuzen- en Statenkwartier

Geuzen- en Statenkwartier

Geuzen- en Statenkwartier

Het Geuzen- en Statenkwartier is een  gewilde stadswijk in Den Haag waar veel internationale organisaties en expats zijn gevestigd. In deze wijk vind je veel historische woningen van begin 20e eeuw die ruim opgezet zijn en een statig karakter hebben. Door de wijk heen lopen brede lanen met daartussen mooie pleinen en gezellige straten. Je vindt hier ook de populaire winkelstraat de Frederik Hendriklaan en een divers aanbod van restaurants.

Op de Frederik Hendriklaan, ook wel ‘De Fred’ genoemd door de locals, vind je een winkelgebied met een zeer breed aanbod. Van groente- en fruitstalletjes tot supermarkten en van de bekende winkelketens tot trendy boetiekjes. Ook kun je er prima terecht voor een goede koffie en een lekkere lunch of maaltijd. Ook in de nabijgelegen Aert van der Goesstraat vind je veel kleine winkeltjes en kun je terecht voor een lekker hapje.

Bouwstijl: Torens in het Statenkwartier

Wandelend door het Statenkwartier wordt de blik als het ware omhooggetrokken door het gevarieerde spel van daken, dakkapellen, topgevels en…torens.

De vraag rijst: wat doen die torentjes hier en is er een bepaalde orde in te ontdekken?

Oorspronkelijk hadden torens een duidelijke functie als uitkijk- of verdedigingspunt. Ze sierden de hoeken van kastelen en stadsmuren. Met de komst van het kanon ging de militaire functie van de toren langzaam maar zeker verloren.

De toren bleef echter bestaan als uitdrukking van macht of als architectonisch ornament. In de architectuur van begin 20e eeuw waren dit soort nostalgische ornamenten zeer geliefd. De torens in het Statenkwartier zijn niet willekeurig door de wijk verspreid; ze hebben een bijzondere stedebouwkundige betekenis.

  • Ze markeren de belangrijke wegen: Willem de Zwijgerlaan, Statenlaan, Prins Mauritslaan, Johan van Oldenbaneveltlaan.
  • Ze omzomen de pleinen: Frederik Hendrikplein, Statenplein, Prins Mauritsplein
  • Ze markeren de hoeken van bouwblokken: Willem de Zwijgerlaan – Frederik Hendriklaan, Frederik Hendriklaan – Statenlaan,  A. Pauwstraat – A. Heinsiusstraat
  • Ze accentueren de punten van scherpe hoeken: Van Boetzelaerlaan – Frankenslag, Frederik Hendriklaan – Paulus Buijsstraat, Frederik Hendrikplein – Vivienstraat

Bron en meer info: https://www.statenkwartier.net/de-wijk/torenpuzzel/

woningaanbod Den Haag
afspraak Jongbloed Makelaars
haagse_buurten

Tips in de buurt

Lekkerste koffie in het Statenkwartier:

Scholen in Statenkwartier