Centrum

Centrum

Centrum

Van moderne appartementen tot statige grachtenpanden en 17e eeuwse hofjeswoningen treft u aan in het centrum van Den Haag. In het Centrum kun je alles vinden van mooie rusige openbare binnentuinen tot aan het drukbezochte winkelgebied met hippe boutiques, concept-stores tot aan de bekende internationale ketens. De kern van het centrum is autoluw en daardoor extra gezellig met mensen die rondlopen om te winkelen of neerstrijken op een van de vele terrasjes.
Verscholen tussen Paleis Noordeinde, de Koninklijke Stallen en het Koninklijk Archief ligt de prachtige Paleistuin waar je heerlijk kunt picknicken, yoga beoefenen, hardlopen of met de kleinsten in het speeltuintje spelen. Wil je even ontsnappen aan alle hectiek van de stad? Het nabijgelegen Haagse Bos is een heerlijk stadsbos om te wandelen en te luieren.

Geschiedenis:

Het centrum van Den Haag is uit historische oogpunt dat deel van de stad dat binnen de oorspronkelijke grachtengordel ligt. Het oude centrum van Den Haag is, net als de stad als geheel, globaal in te delen als ‘zand en veen’. Deze typisch Haagse indeling, waar de gemeente Den Haag fel tegen strijdt, vat de aloude sociaal-economische tegenstelling in de stad zeer beknopt samen.

Dit gedeelte bestaat uit een ‘chic’ gedeelte (het ‘zand’) en een gedeelte dat men in de 16de eeuw een achterbuurt noemde (het ‘veen’). De naamgeving van straten, stegen, lanen en laantjes is typerend voor deze indeling. In het ‘chique’ gedeelte herkent men namen als Lange Voorhout, Lange Vijverberg, Tournooiveld, Prinsestraat en Noordeinde. In het andere gedeelte vinden we Spui, Gortstraat, Achterom, Vlamingstraat, Kalvermarkt, Varkenmarkt en Riviervismarkt. Daarnaast treft men op het ‘veen’ een aantal pogingen van het stadsbestuur uit vroeger tijden aan om dit gedeelte een betere uitstraling te geven. Een typerend voorbeeld is de Prinsegracht. Deze gracht is ontworpen naar het voorbeeld van de Amsterdamse Herengracht, en er staan ook verschillende herenhuizen en andere belangrijke gebouwen. Maar naarmate de bouw vorderde werd de architectuur steeds gewoner en aan het einde van de gracht staan de herenhuizen tegenover een rij negentiende-eeuwse arbeidershuisjes.

In het ‘chique’ gedeelte van de stad treft men de bezienswaardigheden aan die ook vroeger al bij buitenlandse bezoekers tot de verbeelding spraken. Bekend zijn:

  • de Koninklijke Schouwburg
  • het Lange Voorhout
  • het Paleis Noordeinde
  • het Binnenhof
  • de Vijverberg en de Hofvijver
  • de Kloosterkerk
  • het Mauritshuis

Op de scheiding van zand en veen staan de gotische Grote Kerk en het zestiende-eeuwse stadhuis van Den Haag, beide architectonisch interessant. In de 20e eeuw ontstonden enkele archtitectonische hoogstandjes zoals het nieuwe Stadhuis en Nieuw Babylon, deze behoren feitelijk niet meer tot het oude centrum maar tot ‘Den Haag Nieuw Centrum’.

woningaanbod Den Haag
afspraak Jongbloed Makelaars
haagse_buurten

Tips in de buurt

Lekkerste koffie in het Centrum:

Scholen in Centrum