Archipel & Willemspark

Archipel & Willemspark

Archipel & Willemspark

Gezellige, monumentale en rustige wijken die worden omringd door levendige grachten en parken. De Archipel, ook wel Indische buurt genoemd, is een compacte wijk met verschillende typen woningen: van grote panden uit het eind van de 19e eeuw en hofjeswoningen rond de Javastraat tot nieuwbouw aan de Burgemeester Patijnlaan. Willemspark is een historische, groene (villa)wijk uit 1850. Ook daar vind je een mix van oude en nieuwe woningen. De meeste villa’s zijn in gebruik als kantoor of ambassade, maar steeds meer villa’s zijn omgebouwd tot appartementen.

De boodschappen of een hapje eten doe je in de Bankastraat, Frederikstraat, Javastraat en de levendige Denneweg. Daar vind je een grote diversiteit aan lifestyle-, design-, kunst-, antiek-, beauty- en modezaken. Niet alleen overdag maar ook ‘s avond kun je hier volop genieten bij de sfeervolle terrassen en restaurants. Via het Lange Voorhout loop je zo de binnenstad in.

Groen vind je in de Archipelbuurt vooral aan de randen van de wijk en langs de grote doorgaande wegen zoals de Burgemeester Patijnlaan. In Willemspark is vooral veel groen rondom de villa’s bij Plein 1813. Voor een heerlijke wandeling hoef je niet ver te reizen. Je bent vanuit deze wijken namelijk zo in de Scheveningse Bosjes, park Sorghvliet of het Westbroekpark. Met de fiets of tram ben je in een mum van tijd op het strand bij Scheveningen.

Geschiedenis:

De Archipelbuurt is tussen 1860 en 1890 aangelegd op het voormalige landgoed Duinweide. Men vindt er veel huizen in de neorenaissance-stijl die aan het eind van de 19e eeuw zeer populair was in Nederland. Tot het einde van de 18e eeuw was het gebied waar nu de Archipelbuurt ligt, een duinlandschap. Er stonden wat buitenplaatsen, er werd gejaagd, er stonden molens, er graasden koeien, en er waren wat moestuinen.

In de Archipel en Willemspark bevinden zich veel hofjes. Het oudste hofje is de Mallemolen uit het einde van de 18e eeuw (Napoleontische tijd) en werd destijds door soldaten bewoond.

woningaanbod Den Haag
afspraak Jongbloed Makelaars
haagse_buurten

Tips in de buurt

Archipel & Willemspark:

Scholen in Archipel & Willemspark